Klar for kajakkpadling i Sølensjøen

Om

Fiskevollen ved Sølensjøen er kanskje Innlandets beste utgangspunkt for padling, enten det er med kano eller kajakk. Velger du å dra nordover fra Fiskevollen, kommer du etter 2 km inn i Sølna som kan padles opp til Sølnkroken, ca 5 km. Elva flyter så stille at du ikke merker at du padler mot strømmen. Ved Sølnkroken møter du stryk som ikke kan padles motstrøms. Men har du med tralle, kan du trille kajakken langs vei og sti opp til Lille Sølensjø, ca 2 km, og fortsette padleturen flere kilometer oppover Sølna før du møter problematiske stryk. Tilbaketuren kan gjøres litt friskere ved å padle strykene fra Lille Sølensjø ned til Sølnkroken. Her har elva et jevnt fall på 12 meter over drøyt 2 km. Gå i land å se på strykene før du setter utfor.
Ca 1 km opp i Sølna (fra Sølensjøen) kan du svinge til høyre og inn i Årevja. Når du følger denne helt inn, kommer du inn i Arasjøbekken. Her møter du ganske snart stryk som ikke kan padles. Men tar du bryet med å dra kajakken 180 meter, kommer du til et eventyrlig område; her kommer vilmarksfølelsen sigende. Bekken er stille, tre til fire meter bred og den fører deg inn i Arasjøen.
Drar du sørover fra Fiskevollen, skifter sjøen karakter når du runder Langnesset. Fra å være ganske uten viker og holmer nord for Langnesset, er det flust av dem sør for nesset. Mange fine holmer å telte på, og mange spennende sund å padle gjennom. Sør i sjøen er det mange grunner og store steiner som ligger like under vannskorpa, så vær obs.
Har du lyst på en lengre ekspedisjon, er det mulig å trille kajakken fra Storhåen (helt sør i sjøen) langs vei og traktorspor til Galten, ca 2,5 km (ganske tungt). Padler du opp til Isterfossen, er det bare 200 meter over land til Isteren. Vil du videre fra Isteren til Femund, går du i land ved Gløtberget og triller ca 2 km langs riksveg til Gløten, som er en del av Femund. Herfra kan du padle til Røros om du vil, ca 80 km. En del friske stryk i Feragselva og Håelva, men ikke verre enn i Sølna sør for Lille Sølensjø.

Høyfjellsjøene i innlandet kan være skumle. Det blåser raskt opp og bølgene blir krappe.

God tur!

 

Kart

Padling på Sølensjøen og Sølna

TypePadling

Sølensjøen, 2484, Rendalen

Ikke gå glipp av